Apotheek signaleert atriumfibrilleren!

De apotheek richt zich op zorg én op voorkomen van ziekte! Daarom kunnen bezoekers bij enkele van onze apotheken in de provincie Groningen en de kop van Drenthe vanaf nu terecht om op een eenvoudige manier het eigen hartritme te controleren op atriumfibrilleren, ofwel boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren is een veel voorkomende hartritmestoornis. Ongeveer 1 op de 20 mensen van 75 jaar en ouder heeft boezemfibrilleren. Het risico op boezemfibrilleren neemt toe naarmate iemand ouder wordt. Een groot deel van deze mensen met boezemfibrilleren weet niet dat ze deze hartritmestoornis hebben.

Bij boezemfibrilleren is het hartritme verstoord en klopt het hart onregelmatig en sneller dan normaal. Doordat het bloed niet goed doorstroomt, kunnen er bloedstolsels ontstaan; dit wordt ‘trombose’ genoemd. Bloedstolsels zijn gevaarlijk en kunnen losschieten en een bloedvat afsluiten. Als dat in de hersenen gebeurt, kan een beroerte ontstaan. Een onregelmatig hartritme moet in de meeste gevallen behandeld worden met medicijnen die de stolling van het bloed verminderen om zo trombose te voorkomen.

Bezoekers van de apotheek die 65 jaar of ouder zijn kunnen daarom kosteloos het eigen hartritme controleren. Een controle duurt slechts 60 seconden!

Deelnemende apotheken zijn: Apotheek Eelde-Paterswolde, Apotheek Oostermoer, Apotheek Sappemeer, Apotheek Zuidlaren, BENU Apotheek Gorecht, BENU Apotheek Bedum, BENU Apotheek Groningen, BENU Apotheek Roden, BOOTS Apotheek Lewenborg, De Rôner Apotheek, Martini Apotheek en Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer.