Slikproblemen? Onze apothekersassistenten zijn geschoold!

De apothekersassistenten zijn met de apotheker expert op het gebied van geneesmiddelen. Hun specialistische kennis is groot! Dit komt onder meer doordat ze steeds bijleren. Ze zijn daardoor op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, kunnen goed adviseren en ze zijn alert op problemen rondom medicatie. Omdat slikproblemen veel voorkomen en dit soms leidt tot ernstige gevolgen kwam dit thema deze week aan bod in het scholingsprogramma van de Groninger Apotheken Vereniging. De theorie werd ondersteund met duidelijke voorbeelden uit de praktijk die direct toegepast kunnen worden.

Als de apotheek op de hoogte is van slikproblemen bij een patiënt, dan kan soms een andere medicijnkeuze gemaakt worden. Duidelijk werd ook dat patiënten, verpleegkundigen en verzorgenden niet altijd goed weten waarom medicijnen niet zomaar fijngemalen mogen worden of juist alleen met water ingenomen moeten worden. Ook capsules mogen niet zomaar open gemaakt worden of in water geweekt. Dit kan zelfs leiden tot gevaarlijke situaties!

De apothekersassistenten kregen tips hoe slikproblemen gesignaleerd kunnen worden. Signaleren en herkennen van slikproblemen is belangrijk, vooral nu patiënten steeds langer thuis blijven. De distributie van medicijnen is niet zo moeilijk, maar de input van de apothekersassistent bij afgifte is onbetaalbaar!

De cursus slikproblemen voor apothekersassistenten wordt bij voldoende belangstelling in het najaar herhaald. De cursus is interactief en digitaal. Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier.